2009-11-13

I MORGON ÄR EN ANNAN DAG

Den inte så hårt rockande Christer Björkman sjöng 1992 att det är en annan dag i morgon. Christer hade helt rätt för att i morgon är det en annan dag. Dessutom är det inte vilken dag som helst eftersom vi ska ut och Rogaina Haningeskogarna. Den lite hårt rockande arrangören från i söndags skrev i kartinlägget att ett reportage skulle komma i morgon. Denna dag borde ha varit i måndags men då var det ingen annan dag så denna dag är idag och därför kommer reportaget NU:

Vi samlades 9:15 eller tidigare, eftersom grapparna var morgonpigga kom arrangören till Djurönäset sist. Nä Tomas kom efter men så körde han med tjutande däck också. Arrangören hade visserligen ställt ut vätskan innan så han var nog där först EGENTLIGEN ändå. Till själva receptionen var både Jonas och Peter före men så är de ena riktiga gubbar också som redan fyllt 40 så...

Tidplanen höll, 9:27, hela 3 minuter före utsatt tid, stack vi iväg mot Djuröbron och starten vid Statoil. Starten gick och alla höll ihop längs vägen. Efter ett par hundra meter sade arrangören att egna vägval var OK och då stack Tomas direkt in höger. Resten fortsatte längs Stavsnäsvägen och Peter blev först till kontrollen. Sen bar det av ner mot Stavsnäs gärde, Stavsnäs vinterhamn, Stavsnäs by, en djävla massa Stavnsäs, men så ska det vara på ett långpass!

Väl ute på udden i Stavsnäs by blev det kort vätskepaus. Arrangören passade på att ta kort på Djuröbron som just nu är under reparation. När den är färdig kommer den återigen vara Sveriges vackraste bro. Syns i och för sig inte på det här kortet men tänk när motsolskungen är ute i solnedgång/uppgång nästa gång så...

Grapparna hade bråttom vid vätskan så arrangören kom lite efter men efter en tempohöjning var han åter med i ledet vid nästa kontroll. Nu var det dags att springa över bron som varit byggarbetsplats sen i våras. Västerbron är fan ingenting jämfört med Djuröbron!

Det var återigen dags för vätska. Djurönäsets sommarkrog Sjöboden var stängd för säsongen men arrangören hade nyckeln så vi kunde dricka upp sportdrycken som apterats före start. Gänget njöt en stund av sjöutsikten innan vi tassade vidare på ett obligatoriskt elljusspårsvarv. Peter kläckte kommentaren "Varför heter det elljusspår?" Arrangören hajade inte ett skit och sa "Därför att det är elljus". Peter kontrade med "Jag har aldrig sett ett spår som lysts upp med något annat än el. Har ni någonsin sprungit på ett marschallspår eller ett fackelspår?". Denna fråga lämnades obesvarad. Vi lämnade ljusspåret och sprang under vägen.
På andra sidan räknade vi grillar runt Djurönäsets huvudbyggnad innan vi tog oss ner till Seregården, Kustbevakningen och ångbåtsbryggan. Vi lämnade själva Djurönäset och begav oss mot Djurö By. Vid båtklubbsudden satt en kontroll ute vid vattnet och vi njöt i 2,5 sekund av utsikten.
På bilderna ser det ut som att vi sprang i skymningen men klockan var inte ens elva. Ska man behöva pannlampa mitt på dagen? På nästa sträcka som var en lång en blev det olika vägval. Trots det var vi nästan samtidigt vid stenen som låg bredvid den halvöppna marken nära vägen och några hus. En vägsnutt och en stigbit senare stod vi vid ett kraftledningsslut och kikade återigen på vattnet.

Djurökartan har 5 meters ekvidistans som bitvis känns som Björklidens 20-meters-höjdkurvor. Arrangören började bli trött i benen men ett bättre vägval gjorde att han hängde med fram till branten. Däremot blev det svårt med tempoökningen på vägen mot den gamla husruinen. Tur att grapparna hade svårt att hitta den enkla kontrollen! Eller så väntade de bara? Så var vi åter ute på stora vägen. Efter ännu en tempoökning vek Tomas ner sig och tog inte de tre sista kontrollerna. Han sa att det var något med foten men ärligt talat - HALLÅ arrangören var faktiskt tröttare! Höjden på det höga berget satt där den skulle och arrangören låg återigen sist men när grapparna missade näst sista...
...gick arrangören helt rätt och var överlägset först. Han fick en välbehövlig 1,5 minuts vila och skrattade gott åt grapparnas röster NEDANFÖR berget som hade en brant UPPEPÅ toppen. Men HALLÅ hur svårt kan det vara? Grapparna svarade direkt med att vara först till sista kontrollen och först tillbaks till bastun. Men de kom inte in eftersom arrangören hade nyckeln!

Arrangörens beräknade 22-23 km löpväg och 2,5 timma i tid var oerhört proffsigt beräknat. Vi var ute i 22,99 km och 2:26 på arrangörens GPS. Tor sa 22,6 km och 2:29 och Jonas sa inga km men 2:23 i tid eller var det tvärt om? Arrangören har ingen aaaaning. Det blev bastu, dusch och en efterföljande fiskgryta i restaurangen. Slut!

I morgon är en annan dag!

2 kommentarer:

Tomas sa...

Jag vrickade foten jö!
Jonas fel som drog stigen runt istället för rakt på, jag skulle ju vara före han, men foten vek ned sig :(

Krister sa...

Hur toppar man det där passet? Jag har i alla fall beställt kartor. Får se hur långt det räcker.