2011-08-28

ÄN SLANK HAN HIT, ÄN SLANK HAN DIT...

Efter att ha sprungit sex BAMM-70 (2005, 2006, inte 2007 men 2008, 2009, 2010 och nu senast 2011) var jag bara tvungen att rita in alla ut- och invägar vi tagit på vår väg till och från Björkliden. Det är trots allt några kontroller man har passerat genom åren. Jag tog helt enkelt årets karta och ritade in de kontroller från tidigare år som fick plats. Några kommentarer:

2005: Sprang som Team STARCUS med Lasse. Starten var vid hotellet och det bar av rätt upp till 883-sjön. Sen är hela dag ett är med på kartan. Trean var på Låkktatjåkka, femman på 1419-toppen, sexan utflödet på Latnjajaure och sen Måndalen innan vi kom till nattlägret ovanför Kåppasvagge. Dag två gick vi först upp på Kåppastjårro innan vi vek söderut via Kårsavagge och utanför kartan för en kontroll innan vi kom åter upp mot Abiskoåsen (som på riktigt heter Njunjeskätje). Detta år var det bara nio startande och vi kom tvåa.

2006: Sprang även här som Team STARCUS med Lasse. Starten var vid Rombakksfjorden i Norge och är följaktligen inte är med kartan. Nattlägret var vid Riksgränsen och på dag 2 är banan från och med fjärdekontrollen vid Trollsjön med på kartan. Detta år tycker jag hade de överlägset bästa banorna. Tomas och Peter vann (som Team Trimtex) och vi kom trea.

2007: Sprang Team STARCUS Icebug 24 och var inte med på BAMM.

2008:  Detta år hade Team Rockrunners sett dagens ljus och jag och Lasse utgjorde Team I. Starten gick vid husvagnsparkeringen upp mot sjön nedanför Kåppastjårros topp. Hela dag ett är med på kartan och nattlägret var öster om Kårsavaggestugan. Dag två bar det av rätt upp för Njunjeskätje, västerut över stenökentopparna, söder ner utanför kartan, norrut vida Kårsavagge och sen leden hem via Låkktatjåkkastugan. Det var en mycket rolig första dag med ett galet vägval rakt över glaciären. Andra dagen startade roligt men bjöd sen dessvärre på trist ledlöpning från Kårsavagge via Låkktatjåkka och hem. Lundhags/Maxim vann och vi kom fyra.

2009: Sprang med Jonas (som det året joinat teamet) som Team Rockrunners V. Dag ett bar det av rätt upp på Nuolja, vidare via Latnjatjårro, Latnjatjåkka, Kärketjårro, Låktta och nattläger vid Kratersjön. Dag två gick i kringelikrokar till bland annat Latnjatjåkka, Kårsavagge och Kåppastjåkka. Vi hade en hård kamp mot "Staten och Kapitalet" (Krister och Anders Bjerg) på slutet. Vi vann spurtstriden men eftersom de slog oss med 2 min första dagen knep de knep femteplatsen och vi kom sexa.

2010: Bildade Team Rockrunners X med Krister (som hösten 2009 joinade teamet). Starten gick på andra sidan gränsen vid några norska hytter. Banan gick västerut och fyran var nere vid Atlanten innan vi vände tillbaks via Haugfjellet, Katterjaure, Riksgränsens liftar till nattlägret i Katterjåkk. Dag 2 började började med den längsta sträckan hittills. Rakt söderut längs vassitjåkka, Vuoltarita ner till Håikanjaure. Banan vände norrut och vi kommer in på kartan vid Kårsavaggestugan. Sista biten gick via Latnjavagge, Låkkta och hem. Trots lång tid dag ett räckte det till min andra sjätte plats.

Åsså nu 2011: Återigen i lag X med Krister. Starten var i Björkliden och första kontrollen vid 883-sjön, precis som 2005. Fast nu körde vi söderut till Slåttatjåkka för att sen ta Njunjeskätje och stendalen (som 2008), Kårsavagge, 1419-toppen, näst sista var samma höjd som 2009. Nattlägret var som alla vet vid Låkktjåkkabron. Dag två toppen på Låkkta, Kårsavagge, 1212-toppen, Kårsavagge igen, Latnjatjåttor, Latnjavagge, Kåppastjårro, fetdimma och sen hem. Rekordmånga startande lag, målet var en sjundeplats (2-3-4-5-6...) men vi hamnade till slut nia.
Favoritkontroller för banläggarna? På delad förstaplats har vi LÅKKTATJÅKKASTUGAN och KÅRSAVAGGESTUGAN som jag besökt 4 gånger. På delad andraplats ligger 883-SJÖN som varit första kontroll två gånger och sista kontroll en gång (vilket är den som pryder förstasidan på hemsidan) samt 1419-TOPPEN som besökts 2005, 2006 och 2011. På delad bronsplats har vi toppen på LÅKKTATJÅKKA, toppen på KÅPPASTJÅRRO, 902-SJÖN, NUOLJA samt ENRINGSHÖJDEN (mellan Kåppastjårro och Låktatjåkka hållplats). Alla dessa kontroller har besökts två gånger.

Sådärja nu har jag värmt upp kroppen, hjärnan och datorn för att rassla igång med någon form av BAMM-reportage från 2011. Jag återkommer i frågan...

3 kommentarer:

Krister sa...

Fan vad coolt! Kartornas karta. Jag var ju med även 2007 (kom trea!) och kan tillägga att det året hade vi en förstadag som gick söderut från Riksgränsen, vände runt och sedan kom tillbaka norrut med ett nattläger ovanför E10.

Dag två började med skogsorientering norr om E10, för att därefter ta söderut och in på denna karta vid Kopparåsens hållplats. Fjärde kontrollen var 902-sjön, femman toppen öster om 1082-toppen, sexan var 1299-sjön och sjuan på toppen av Latnjatjårro. Avslutning med Låkktastugan, kratersjön och sjön vid golfbanan.

Därmed torde Låkktatjåkkastugan vara ohotad etta, och förresten har vi ju sprungit förbi stugan även dom åren det inte suttit någon kontroll just vid stugan.

Christian sa...

Alla dessa lappnamn gör mig snurrig..

Pälle sa...

Krister>> Banan 2007 (jag har givetvis analyserat den också trots att jag inte var med) går definitivt upp på topp tre tillsammans med banorna 2006 och 2009 i kategori roligast att springa. Dessa tre år bjöd på variation, vägval och bitvis svår orientering. Tråkigast bana var det dag två 2008 (leden hem från Kårsa) och dag två i år (samma som dag ett fast tvärt om). Ser fram emot 2012!

Christian>> Lappnamn? Namn på lappar? Äsch det snurrar väl inte till det mer än alla snurrar man gjort runt bergen!