2011-11-17

VECKANS SKIVHYLLA

THE STOOGESDet var ett tag sedan, men nu är det dags för en ny skivhylla. Ja, så tänkte jag att jag skulle göra Pälle glad, så därför har jag ställt upp THE STOOGES! Det är nämligen hans favoritband, berättar han i sin presentation på Funbeat. Han berättar också att bästa plattan ever är Stooges första, den högst upp till vänster, från 1969. Mja, den innehåller ju några av bandets bästa låtar, men också de sämsta - "I wanna be your dog" har historiens ballaste gitarriff, medan "We will fall" är tio minuter olyssningsbart flum. Så kan vi inte ha det.

Andra skivan, "Fun house" från 1970 har färre svaga stunder. lite frijazzande här och lite lullande där, men vad fan - den är grym. Men om man tänker sig att Stooges slagit i hop de bästa låtarna från de två första skivorna (ja, de kom ut med inte så många månaders mellanrum, så de hade ju kunnat vänta lite) och gjort bara en skiva så hade det varit THE skiva of all times... Men då hade det ju bara stått tre skivor i hyllan och det hade ju inte varit så snyggt.

Sen var det knarkande, urspårningar, busskraschande och mera knarkande så ja, det borde ha tagit slut där någonstans. Men David Bowie samlade ihop dem och James Williamson plockades in på gitarr. Stackars Ronny degraderades till basist. Man kan ju tänka sig att han muttrade en del. Resultatet blev ändå "Raw Power" 1973. Galet jävla bra, rakt igenom. Inte en svag sekund.

Sist i hyllan står den sista officiella Stogesskivan från omodern tid. Liven "Metallic K.O." Det ska tydligen vara bandets sista konsert, Detroit 1974. Det är det kanske, eller inte. Den är inte så märkvärdig.

Sen är det faktiskt så att den bästa Stoogeslåten ever aldrig hamnade på någon skiva. Det är den perfekta låten. Snabb, svängig, rå och Iggy sjunger á sitt grymmaste.. Den hittas till exempel på den här singeln:

Nu blev du glad va, Pälle!

3 kommentarer:

Pälle sa...

Den bästa skivhyllan nånsin! Nästa vecka vill jag se de fyra bästa Iggyplattorna!

Lars sa...

Nä, nästa vecka blir det nåt annat. Men det blir inte heller de fyra bästa Black Sabbath - det får vi spara till i maj...

Pälle sa...

De fyra bästa Ozzy-plattorna då?