2013-05-15

SPRINGA HÖGT

 LEADVILLE TRAIL MARATHON
Om man sysslar med bergslöpning måste ju ett mål här i livet vara att springa högt. Istället för frågorna "hur fort kan du springa?" eller "hur långt kan du springa?" så är ju den mest väsentliga frågan "hur HÖGT kan du springa?" Det är förstås inte så ofta chansen ges att springa väldigt högt. De flesta lopp runt om i världen, vad jag vet, går ju inte på några tokhöjder - antagligen för att det anses farligt att idrotta på för höga höjder. Men nu har jag hittat ett undantag: Leadville Trail Marathon i Colorado där man får passera 13200 feet, alltså 4000 meters höjd.
Så den 29 juni är det jag som står på startlinjen Leadville, Co. En gammal gruvstad där det fordom sköts vilt om de uppgrävda guldklimparna. Det här loppet är förstås bara en light-variant till det stora Leadville trail 100 som är Nordamerikas motsvarighet till UTMB, och som går av stapeln i augusti - men det kan jag inte vara med på för då är det Kiruna Extreme som gäller. Nåja, utmaningen här är ju inte distansen, eller avverkade höjdmetrar, utan just höjden i sig.
Extra utmanande blir det nog med tanke på att jag inte kommer att ha så mycket tid till aklimatisering. Vi landar i Denver den 25, åker upp i Rocky Mountains dagen därpå och får hoppas på snabb produktion av röda blodkroppar. Ja, det blir nog en höjdare!

6 kommentarer:

Krister sa...

Hur brett kan du springa?

mange A sa...

Bra Lasse! Det där är ingen mes trail utan riktiga grejer!

Pälle sa...

Hur lågt kan du springa? (Jag kan springa jävligt lågt)

Lars Hjulström sa...

Man hoppar väl brett och sjunker lågt...eller flabbar brett och springer förbi Pälle i lågt tempo...
Det är väl egentligen bara i US of A som det är okej med ordet "trail" i loppnamnet...

s-kils sa...

Sky running, var det väl nån som pratade om här nyss.. det är det nya!

Jonas sa...

Coooolt lopp!