2013-09-13

Ä - ÄVENTYR

Ä finns också i tyskan, finskan, estniskan, võru, turkmeniskan, slovakiskan och liviskan men har inte status som egen bokstav i tyska. Ä uttalas på svenska [æ] då det direkt föregår ett r, annars [ɛ] (regionala variationer förekommer). Under några decenniers tid har dock uttalet i stora svenska befolkningsgrupper successivt glidit mot ett allt öppnare [æ], även då inget r följer. Detta anses bland annat bero på så kallat skriftspråksuttal, men även andra faktorer har sannolikt spelat en roll. I handskrift kan ä ibland likna ā ellar ã.

Det finns många ord på Ä som man skulle kunna skriva något om men jag har ingen lust så jag skriver lite om ÄVENTYR. Fast jag har egentligen ingen lust med det heller så därför klistrar jag in lite från uppslagsverket:


Ett äventyr är en aktivitet som innebär risker eller osäkert utfall, och som ofta ställer krav på deltagarna. Gemensamt för äventyr är att de ger starka upplevelser, antingen positiva (flow) eller negativa (skräck). Äventyr kan vara en planerad fritidsaktivitet, som typiskt är en resa i naturen, utanför anlagda vägar, eller ett besök i en främmande kultur. Det finns också professionella äventyrare, som försörjer sig på verksamheten kring äventyr. Ord som passar in på äventyr är: Adrenalin, Expedition, Extremsport, Friluftsliv, Jakt, Lek, Safari, Rymdfart, Upptäcktsresa och Urban exploration.

Fast allt sånt med engelska låter ju rätt mesigt. Urban exploration, Trail running, Adventure Racing och allt sånt. Lite oäkta liksom. Tacka vettja klassiska svenska äventyr. 

Det mest äkta (och ibland även farligaste) äventyret av alla är såklart fjäll- och bergslöpning (för det heter ju inte mountainrunning!) på BAMM, KEX eller för all del i något utrikiskt land. Fasiken vilka äventyr vi utsatt oss för genom åren. Ett skönt litet exempel utspelade sig på BAMM dag två 2009. Team Rockrunners V med Jonas och Pälle vid ratten var på väg hemåt mellan femman och sexan där följande ÄVENTYR utspelade sig. Klicka och läs vettja!

Texten finns alltså i länken men jag passar på att klippa in två små citat från kommentarerna som en liten teaser:

Jonas "Och jag kommer aldrig att göra om det där med klippavsatsen, den var faan inte OK."

Pälle "BAMM är väl inget j-la asfaltslopp heller! :-D"

3 kommentarer:

Jonas sa...

Det där var f... Inte ok och är fortfarande det mest livsfarliga dummaste jag gjort, det var inte ok! Årets KEX var inte långt efter kan jag säga....

Tomas sa...

Lek inte med livet, ni ska springa fler äventyr och inte äventyra livet! Men tufft gjort iaf :D

mangeA sa...

Hörde ni att killian och Emelie fick ringa efter helikoptern när dom klättrade en nordsida i Chamonix. Hon blev nedkyld. Dom klättrade i löpardojjor, och vanliga löparkläder. Tror inte dom franska bergsguiderna var så imponerade när dom hämtade upp dom.