2013-12-28

2013, ÅRET SOM GICK FÖR TOMAS ALBINSSON

Tomas
TRÄNING:
Totalt tid:16747 min
Total sträcka:2069,43 km
Antal träningspass:294

Året inleddes som så många senare år där det tränades makligt mycket, max 5tim/v. Men efter att Peter sagt att vi ska köra Dragons Back 2015 och i Juni 2013 genomföra ett 100km i Verdon, Frankrike var jag ju tvungen att lägga om mina planer i träningslivet.
Jag bestämde mig för att det skulle tränas varje dag nästan, någon vilodag här och där var ok. Men mer träning var det jag kom fram till i alla fall. Jag startade 1 februari och den 19 februari fick jag influensan, han med 16 dagars träning innan kroppen sa nej. Jaha, bara ladda om tills jag blev frisk igen då.
I Mars var jag frisk igen och drog igång med den plan jag hade (träna varje dag). Även om många pass var motionscykel och enkel styrka blandat med skidor och löpning fungerade träningen riktigt bra, jag tränade ca.6-8tim/v fram till Maj. Sen har träningen flutit på bra hela året där jag har vilat flitigt efter mina ultratävlingar.
TÄVLINGAR:
13 April, Tullinge Rogaine 6h: 1:a mixklassen med Pernilla.
Peter ville inte köra denna tävling då han skulle köra Ursvik Ultra 75km så jag kontaktade en gammal partner som jag inte sprungit med på många år, Pernilla Berg (f.d. Karlsson). Hon vart glad och ville givetvis komma igång med att springa längre lopp. Hon vart så glad att hon även skulle fundera på att springa för TEAM ROCKRUNNERS vilket var glädjande nyhet och senare ett faktum.
Tävlingen genomförde vi på bästa vis trotts stor mängd snö. Vi vann våran klass som vi hade som mål och var endast 80p ifrån bästa herrlag.
11 Maj, Kullamannen 50km. DNF.
Här var planen att hålla lagom fart genom hela tävlingen, jag hade aldrig genomfört ett Trail lopp tidigare, så detta skulle bli en upplevelse för kommande Trail Verdon 100km. Loppet gick bra där jag hade sällskap med Krister i 20km, sen sprang han ifrån mig. Efter ett bajsstopp så kom Mattias ikapp och vi körde ihop ett tag. Tyvärr så fick jag känningar i mitt ena knä strax innan varvning vid målet, så jag klev av då det var viktigare tävlingar som skulle komma under året.
15 Juni, Trail Verdon 100km, Frankrike. 20tim och 25:a
Peter och jag i ett av de tuffaste Ultratraillopp i Europa. 100km på småstigar i bergen kring Verdon passet och en total stigning på 6700hm. Vi hade inte gjort detta tidigare och visste inte vad vi skulle ha för plan. Planen blev strax innan start att vi skulle sikta på 20tim, för så länge höll batterierna i Peters GPS klocka. Loppet gick bra trotts stekande värme och sol. Första 50km var lättare än de sista 50km, men då var bägges mål bara att ta oss i mål. Otroligt underbar känsla när vi kom in i mål och fick äntligen vila. Detta ska vi göra igen sa vi efter några dagar :) och då bättre...
16 Augusti, Bamm70-mix med Pernilla. DNF
Redan från start kände jag att min form var på topp, tyvärr så var Pernilla på väg att bli sjuk och hade ont i halsen. Vi startade i alla fall, men det vart mycket promenerande och mindre löpning. Pernilla kämpade på och vid strul till näst sista kontroll då valde vi att bryta.
24 Augusti, Hellas Salomon Trail 42km. 3:a
Då vi avbröt Bamm så var jag otroligt sugen på en bra utmaning då formen visade sig vara bra. Så det vart ett trailmarathon i Hellas. Planen var att gå fort fram till 21km och sen köra på så gott det gick resten. Jag var riktigt nöjd då jag fick möta segraren från Kullamannen 50km segrare Anders Widegren. Han var till slut bara 15min före mig i mål.
26 Oktober, OMM, A-klassen mix med Pernilla. 1:a.
2004 gjorde vi det senast tillsammans i exakt samma bergsområde, Brecon i Wales. Då segrade vi i A-klassen och målet var denna gång den samma. Vi gjorde det vi kunde bäst, att springa och köra en bra genomfört lopp trotts stormväder. Även om dag 2 vart en avkortad distans var det tufft efter en stormig natt där sömnen blev lidande.
16 November, Stockholm Rogaine 6h, mix-klassen med Pernilla: 1:a
Eftersom vi bara har segrar sen tidigare ihop kunde vi ju inte nöja oss med något annat denna gång heller. Vi satte upp ett hårt tempo från start och lämnade konkurrenterna bakom oss. Det gick så pass bra att vi vann hela kalaset, vi spöade även alla herrlag. En toppendag!
14 December, Blåfrusen 70km. DNF.
Eftersom jag kände att kroppen ville mer så anmälde jag mig på denna tävling kort efter Rogaine segern. Planen var att klara loppet på 7tim. Jag ledde tillsammans med en annan kille efter 3mil men fick på grund av blåsa på foten bryta. Lite tråkigt, men jag var ändå nöjd med att jag var pigg och glad när jag bröt, vilket jag själv är övertygad om att jag hade klarat mitt mål med tävlingen. Jag får genomföra det igen nästa år :)
Orientering:
Utöver alla mina ultralopp så har jag även genomfört ett 30 tal orienterings tävlingar under året. Det har gått förvånansvärt bra detta år där många segrar har kommit och jag har som oftast varit topp 10.
Ser fram emot att ha dessa tävlingar som ett viktigt del i min träning/tävling fortsättningsvis.
Kram och Puss
Tomas Albinsson, nästa år blir det ännu mer ultratävlingar...

5 kommentarer:

Pälle sa...

Jävligt imponerande att bli så bra med så mycket tv-spels-träning ;-)

Jag kommer snart med en årskrönika. Den blir något kortare och innehållslösare...

Tomas Albinsson sa...

All träning är bra, även den innehållslösa kanske 😊.

Tomas Albinsson sa...

All träning är bra, även den innehållslösa kanske 😊.

Pälle sa...

All träning är bättre än min :-)

Pernilla Berg sa...

Härligt Tomas. Jag får sikta in mig på din kvantitetsträning och öka antalet tävlingar...