2011-06-20

K - KARTA, KOMPASS och KÅRSAVAGGE

KARTA ÖVER KÅRSAVAGGE 2005
Bokstaven K blev en supersvår nöt att knäcka. Hela helgen har långa och hårda diskussioner pågått men ändå kunde inte den fullständigt oeniga juryn komma till någon dom. Nu stänger vi butiken och utser
KARTA ÖVER KÅRSAVAGGE 2008-1
KARTA är en avbildning av ett geografiskt område i form av en schematisk representation av terrängen. Detta åstadkoms av karttecken som visar områdets olika terrängegenskaper. Hur en karta ser ut och vad som tas med på den beror på vad den ska användas till. Orienteringskartor används till orientering och på BAMM-kartan höjdkurvorna jättehöga.
KARTA ÖVER KÅRSAVAGGE 2008-2
TELEFONKOMPASS
KOMPASS är ett navigationsinstrument som anger riktning. Det finns magnet- gyro-, elektroniska kompasser och telefonkompasser. De första kompasserna konstruerades i Kina. I Europa finns upplysningar från slutet av 1100-talet om primitiva anordningar (en bit magnetiskt järn på ett halmstrå i en vattenskål). Från förra sekelskiftet fick den magnetiska kompassen den utformning den fortfarande har.


KARTA ÖVER KÅRSAVAGGE 2010
KÅRSAVAGGE är den i särklass finaste och jobbigaste dalgången i Abisko-Björklidenfjällen. Här har vi passerat 2005, 2008 (två gånger) och 2010. I KÅRSAVAGGE ligger KÅRSAVAGGESTUGAN men där har vi aldrig haft tid att stanna. Uppe på kammen är utsikten bedövande:
UTSIKT ÖVER KÅRSAVAGGE 2010
KARTA, KOMPASS och KÅRSAVAGGE får alltså den stora äran att representera bokstaven K. Som bubblare finns: KUK, KIRUNA, KISS, KUNGEN och KNOTT som av olika anledningar inte räckte ända fram.

PS Vad är speciellt med bilden på telefonkompassen just idag? DS

2 kommentarer:

Krister sa...

Telefånen? Att du har tomt batteri? Att det är 60 dagar till Bamm 2011? Shiiiit?!?!?!?! Bara 60 dagar???

Pälle sa...

Nej jag har (nåja hade) fullt batteri men riktningen är (var) mycket riktigt 60 grader eftersom det är 60 dagar kvar idag. Skarpt Krister!

Ja, shit!