2014-07-09

Livet som Hellner

Hur känns det egentligen att vara Marcus Hellner och köra dubbla träningspass dag efter dag? Ibland en ledig eftermiddag. Hur det känns? Jo, det måste upplevas helt enkelt.


Genom skidåkningen och diverse rullskideengagemang har jag lärt känna Martin Larsson, som tidigare varit elitskidåkare (världscupen och vasaloppet). Har fått en hel del bra träningstips av honom. I maj pratade vi om att det är bra att lägga in hårdare träningen under kortare perioder, typ tre dar upp till en vecka. Kalla det ”träningsläger”. 

Normalt tränar jag 4-5 pass i veckan, gärna ett långpass på helgen. Aldrig två långpass per dag. 

Vi gjorde ett upplägg på fem dagar och jag satte igång i lördags. Nu är det äntligen sista dagen. Kroppen är ordentligt sliten. Jobb och andra vardagligheter får prioriteras ner. Äta och sova blir det som man ser fram emot.


Med ”hårdare träning” menas två längre pass per dag, totalt 4 timmar i snitt per dag. Mest lågintensivt men något intervallpass, tröskelpass och i tävlingsfart. Är det en veckas träningsläger är det ok med en vilodag, är det en kortvecka får man en ledig eftermiddag.

Att ta det väldigt lugnt och köra lågintensivt på långpassen blir plötsligt viktigt. Annars går det inte att hålla ihop helt enkelt.

Sammantaget häftigt att prova. Svårt att föreställa sig. Måste upplevas. Skulle vilja göra om det men vill nog vänta ett tag. Känns som väldigt bra uthållighetsträning, att starta nästa pass innan kroppen hunnit ladda om. Jobbigt men bra.


Men det som var lite av undantagstillstång för mig under några dagar, är helt vanliga dagar för Hellner, Kalla & co. Helt otroligt hur de kan mala på med dubbla pass, dag efter dag.

4 kommentarer:

Krister sa...

Hårt! Men det är klart att Hellners träning måste vara bra, han har ju trots allt vunnit Bamm 50. Men det har väl förresten du redan gjort Tor?

Tor Nordqvist sa...

Älskar likheter med Hellner tack! Kommer leta efter fler

Lars Hjulström sa...

Ni kanske har samma skostorlek, favoritfärg, senast sedda film, vad ni helst gör en lördagkväll...

Christian sa...

Grymt!! Ska testa någon gång=)

Kanske skulle köra nått liknande upplägg typ 3 veckor innan en tävling.

/Christian