2014-08-07

Kraftprovet & Käglanloppet

Lite udda tävlingar har man betat av i sommar. Inledde sommaren med att springa Silverleden 64 km,
sedan körde jag Kraftprovet i Trollhättan och slutligen Käglanloppet.

Kraftprovet var en kul tävling på 11,7 km. En av Sveriges tuffaste asfaltsbanor med grymma uppförs- och nedförsbackar. Vädret var varmt med strålande solsken och vätskeladdning var av yttersta vikt. Vätskeladdade med elektrolyt- och rödbetsdryck. Jag var efteranmäld och fick stå bland alla motionärer precis bakom elitledet. Det var därför lite trångt starten....

Tänkte köra lite lugnt i början då min backform inte varit den bästa senaste tiden. Trängdes lite med motionärerna i början, men tröttnade och drog upp farten lite. Första backen gick ganska obemärkt förbi och jag låg ganska obehindrat på 4:00-4:05 min/km fart. Körde på i min fart och i nedförsbackarna tryckte jag på järnet och sprang om de flesta. Orken kändes bra och jag vätskeladdademed rödbetsdryck på alla vätskestationer. De sista 3 km gick lite långsammare, men jag är ändå nöjd med sluttiden på 49:23 och en 11:e plats av 327 startande damer.

Resultat Kraftprovet

Käglan loppet på 25 km terräng var en annan annorlunda utmaning. Fick tips om tävlingen på Silverleden och tänkte att det kunde vara kul att köra istället för ett långpass. Svärföräldrarna bor ju ändå i närheten av Fellingsbro. Årets varmaste dag med 30 grader varmt lyckades man pricka in. Tur att man vätskeladdade ordentligt. Jag visste att det var en liten tävling, men när tävlingsdagen närmade sig var det endast 3 damer anmälda till 25 km klassen.... en pyttetävling alltså. Väl på startlinjen var vi 6 damer.

Starten gick tillsammans med 12,5 klassen och jag hängde på damerna där i 4 min/km fart. Lite snabb start kanske, men det vara svalt i början och man får ju passa på när det bjuds :) Väl inne i skogen skänk farten betydligt. Några bitar var väldigt branta på en stig där man knappt såg var man skulle sätta fötterna. Jag segade mig upp för första backen och tänkte: "att man aldrig lär sig: mer backträning".  Efter första riktiga backen kom vi ut på en av de oändliga skogsvägarna med stora sprängstenar. Helt omöjligt att springa ordentligt. Jag hade sikte på en kille i herrklassen väldigt länge, men han försvann tyvärr ur sikte efter ca 12 km. Vätskan var 6:e km var lika välkommen varje gång. Särskilt när det dessutom fanns kolaflaskor som man kunde mums på.....

Förutom sprängstensvägarna bjöd banan på fin variation, allt från asfalt till små små stigar och större
stigar. När jag närmade mig 18 km hade jag nog runt 4:56 i snittfart. Då ökade jag lite och mitt mål var att komma ner på 4:50 fart. På tillbakavägen var det lite dåligt snitslat, men jag lyckades springa rätt och kom sedan äntligen ut på vägen som ledde tillbaka till målet. Skymtade en gubbe bakom mig vid 2 km kvar och la därför på en extra rem. Lyckades hålla undan och kom i mål på 1:56:26. Jag vann damklassen med över 8 min och hade endast 3 herrar före mig. Tyvärr finns det inte en enda bild där man figurerar på Käglanloppets hemsida, men andra dam kan jag bjuda på.

Resultat Käglanloppet

4 kommentarer:

Christian sa...

Som sagt, kanon!

Mattias Carlstein sa...

Bra sprunget. Grattis!!

Krister sa...

Bra tempo!

Pernilla Berg sa...

Nu var det inte riktigt 25 km som arrangören utlovade utan 24 km på min klocka