2014-08-07

AXA FJÄLLMARATHON - ÖPPET FJÄLL 43K

För ett par månader sedan bestämde sig Magdalena och jag oss för att springa fjällmaraton/halvmaraton i Vålådalen. 

Förderedelserna har inte varit de bästa då vi tillbringat största tiden av sommaren på Gotland där backträning är en omöjlighet.Vi anlände till Vålådalen precis innan nummerlappsutdelningen stängde för kvällen. Magdalena chansade och köpte ett par nya skor något som jag inte vågade utan sprang med mina asfaltsskor. I Åre dagen efter lyckades jag hitta likadana skor för halva priset, nöjd!Det var en vacker morgon i Edsåsdalen. Jag valde att starta bland de första och kom iväg strax efter klockan sju.Början av banan kändes lätt men redan efter 2,5-3,5 km var jag tvungen att gå uppför i de branta backarna men efter det kunde jag springa igen upp mot den första bergstoppen - Skalknippen (7 km).
Från toppen ner mot Ottsjö (16 km) sprang jag ner i rasande fart på slingrande stigar till den första vätskekontrollen som låg mycket vackert med utsikt över Ottsjön och Ottfjället. Jag kände mig stark och hur pigg som helst!
Nere vid vätskan i Nordbottnen (27,5 km) blev jag påhejad av alla halvmaratonlöparna som hade 6 minuter kvar till start och stod startklara för sin dag på Ottfjället. Kände mig fortfarande pigg i kroppen.
Det var en otroligt vacker utsikt på väg upp Ottfjället (29,5 km passering av mina 43 km). Jag kämpade uppför i gångtempo och hade kramp/mjölksyra i benen och kände att en jagande Malin Sand och Magdalena (4 km passering av 21 km) snart var i kapp mig.
Magdalena fortsatte att jaga ensam upp mot toppen efter att ha sprungit ifrån Malin och passerat mig.
Ottfjällets vindskydd (27,5 km). Minns bara att jag vara jäkla trött och klämde i mig en chokladboll och en härlig kopp espresso.
På väg ner från toppen mot målet i Vålådalen. I början hade jag kramp/mjölksyra i benen men de sista 5 km var jag pigg igen och lite sur på de långsamma halvmaratonlöparna som blockerade löpvägen för mig. De sista 3 km var det en grusväg där alla fick upp ett dundertempo rakt in i mål.
Äntligen i mål!!
Magdalena sprang in på en 7:e plats i halvmaraton och jag kom på 18:e plats i öppet fjäll.
Dagen efter blev det en tur till Åre. Vi är taggade och kommer att springa nästa år igen!

10 kommentarer:

Pernilla Berg sa...

Snyggt jobbat!

Christian sa...

skit bra!!!

Pälle sa...

Grymt bra bägge två!

Dessutom väldigt vackert presenterat. Du får paketera årets KEX-reportage!

Tomas Albinsson sa...

Snyggt inlägg. Jag ska unvika mjölksyra upp mot Ottfjället. Jonas har lagt upp löpplanering åt mig 👍😊

Pälle sa...

Tomas det enda som funkar är en omvänd draglina! Leta upp nån (vemsomhelst eftersom alla är långsammare än dig i starten) och bind fast och låt han eller hon bromsa.

Krister sa...

Bra LG. 《Gilla》

LG sa...

Lycka till på lördag Jonas o Tomas!
Om jag inte hade haft KEX inplanerat så hade jag hängt med och sprungit lördag jag med. Öppet fjäll var ett riktigt trevligt lopp och då hade jag även förstått att man ska spara krafter till Ottfjället ;)

Kör hårt!!
/LG

Pernilla Berg sa...

Man blir ju sugen att springa nästa år. Om tävlingsplaneringen tillåter kanske....

Ja, Tomas borde verkligen ha en bromslina i starten..

Martin Larbo sa...

Stabilt jobbat LG och Maggan. Blir ju grymt sugen efter ha läst din berättelse.

Jonas sa...

Bra kämpat och snygga bilder. För övrigt springer jag inte AXA i år, kroppen sparas till KEX. Lycka till Tomas!