2014-09-09

KONTRASTER

Skrev följande text till IFK Enskedes pappersklubbtidning EKOT. Tänkte att även de enstaka läsare som hittar till detta mörka hörn på internet skulle få läsa om: 


KONTRASTER


Efter att ena helgen genomfört Midnattsloppet och andra helgen Kiruna Extreme Mountain Marathon (KEX) fick jag av Ekotredaktionen den delikata uppgiften att jämföra loppen. Uppdraget blev att göra en vetenskaplig analys eftersom det med största säkerhet inte går att hitta större kontraster mellan två lopp.

DELTAGARANTAL

Midnattsloppet hade 42044 anmälda, 31389 startande (75%) och 31260 löpare kom i mål (99,5%). 129 DNF (did not finish) på 31389 startande känns är extremt lite. Kan det rentutav vara rekord? 

KEX hade 200 anmälda (100 patruller), 160 startande (80%) och 116 kom i mål (73%). Egentligen är det något bättre då 22 löpare (11 lag) blev diskade då de felstämplat på sista kontrollen som satt lite illa till.

INBJUDAN

Midnattsloppet är tillsammans med Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet ett av Sveriges största lopp så det går inte att missa eftersom det pumpas ut reklam överallt, hela tiden. Normalt sett blir dessa tävlingar fulltecknade nästan innan anmälan öppnat. Midnattsloppet är ett undantag då man släppte till fler startande ända till tävlingsdagen. När PM kom ut var det 37000 anmälda som sista veckan steg till 42044.

KEX är däremot lika lätt att missa som en Gotländsk grop. Man måste verkligen veta att tävlingen finns, var den går och hur man hittar dit. Trots det blir tävlingen fulltecknad nästan innan anmälan öppnat. Skillnaden är att taket är 100 lag, 200 löpare, för att det inte ska vara så trångt på fjället.


PM

Till Midnattsloppet får man hem en superflashig tidning med bilder på de rosa tröjorna man ska bära, intervjuer med kändisar, reklam för kompressionstights, de hetaste, lättaste och coolaste skorna, wraps, SATS mm. Banprofilen är helt platt (nä här ljuger jag för de har ritat in Vita bergen och backen upp till Mosebacke som två hack som ser ut att nå över trädgränsen). Det finns tips på hur man ska ladda eftersom en mil är jättelångt och jättejobbigt. Man ska dricka mycket vatten, äta kolhydrater och inte gå ut för hårt.

Till KEX får man själv leta upp PM på internet. Det är en PDF-fil med fyra sidors fakta om vad man ska ta med sig ut på fjället. Allt är svartvitt och de enda bilderna är några grafer på höjdprofilen som är på tok för hög (här ljuger jag inte för den går typ inte under trädgränsen en enda gång). De bjuder inte på en enda intervju, ingen reklam, inte ett tips. På sista sidan återfinns några logotyper på kärnan av företag som ställer upp. Hela känslan är att här ska man minsann själv veta vad man gett sig in på.
 

TÄVLINGSCENTRUM

På Midnattsloppet trycker man in 40000 löpare och nästan tio gånger mer publik på 571 hektar stora (lilla) Södermalm. Ön har ca 101000 invånare och blir alltså mer än mångdubblat denna kväll. Alla ska springa eller heja och trängas. Men det blir väldigt mysigt!

På KEX sprider man ut 200 löpare i Sveriges största kommun, Kiruna, som är 20 551 kvadratkilometer stor. Kiruna stad har ca 18000 invånare och kommunen ca 23300 invånare. Då är ändå något tusental nere i gruvan så det är gott om plats. Ingen ska springa eller heja och trängas. Men det blir väldigt mysigt då det blir en känsla av att alla känner alla.

TÄVLINGSOMRÅDE 

Södermalm är ca 2 km från Norr till Söder och 5 km från väster till öster. Det blir lika trångt som på Tele2 arena när Hammarby spelar!

Kiruna kommun är ca 180 km från norr till söder och 220 km från väster till öster. Trots att tävlingen avgjordes vid Nikkaluokta-Kebnekaise-området fanns det jättemycket plats. Trots det var det ändå trängre på fjället än på Tele2 arena när Djurgården spelar.

KLÄDER

De som springer Midnattsloppet är snygga, parfymerade, hårsprayade (nåja kanske inte alla men de flesta). De har kompressionstights, nyinköpta Nike Lunarglide 6 (som de köpte efter att de sett annonsen i det flashiga PM:et), mobiltelefon med runkeeper, hörlurar och senaste spellistan med rätt BPM för att springa i takt.

De som springer KEX är fula, luktar svett, okammade (nåja kanske inte alla men de flesta). De har en väl insprungen ryggsäck, slitna nylonbyxor eller tights med gällivarehäng. På fötterna sitter gamla orienteringsskor för att inte få skavsår. Enda teknikpryl är en höjdklocka så man inte går för lågt på fjället. Vissa nördar tar med GPS-klockan för att logga rutten. Fast det funkar aldrig för batteriet räcker inte hela vägen.


PUBLIK

På Midnattsloppet är det minst dubbla led med publik längs hela banan. På några ställen är det mångdubbelt mer men det är aldrig mindre. Utöver det finns diskjockeys, liveband, sambaorkestrar och högljudda speakers. Inte en lugn stund på hela loppet.

På KEX står någon man, hustru, barn och vinkar adjö vid starten för att komma tillbaks 1,5 dygn senare. Utöver det finns en handfull vandrare, bergsklättrare och renar ute på fjället. Det är lite heja, heja och kaos i starten men sen infinner sig lugnet. Enda hejarop kommer från andra löpare, kontrollvakter och fjällripor.

DELTAGARE 

Jag tänkte att jag skulle avsluta kontrastanalysen med att alla unga och snygga springer Midnattsloppet och alla gamla och fula springer KEX men sen kom jag på att jag sprang bägge. Därmed föll hela analysen för man kan ju inte vara både ung och snygg och gammal och ful samtidigt?

UPPLEVELSE

På Midnattsloppet är folkfesten majestätisk. Känslan av att springa längs kajen mot Danvikstull där megastora högtalare pumpade ut I love it med Icona Pop fick armarna att knottra sig. Trots att det är musik jag avskyr alla dagar i veckan kunde jag inte låta bli att sjunga med och sträcka ut stegen. För att inte tala om hur det var att träda in i ljustunneln upp mot Sofia Kyrka. Jag som egentligen gillar mörker och en ensam pannlampa sprang med en stort smajl på läpparna hela backen.

På KEX är ensamheten majestätisk. Känslan av att springa (förlåt gå, det var uppför) längs bergskammen mot Kebnetjåkka när dimman svepte in och stenskravlet var oändligt fick armarna att knottra sig. Trots att jag avskyr dimma och sten alla dagar i veckan kunde jag inte låta bli borra ner ögonen i backen och sträcka ut stegen med ett smajl på läpparna hela backen.

ENSAMLAG

Midnattsloppet är ingen lagtävling. Det var undertecknad mot staden.

KEX är en lagtävling. Det var undertecknad (rutinerad fjällräv som sprungit ett gäng BAMM) och Mattias Carlstein (fd Balck, som gjorde premiär, han var som en kalv på grönbete) mot fjället. 

RESULTAT

På bägge loppen varierade resultaten. Fast att komma 13:e plats måste ju vara bättre än att komma 4753:a!

Snedskrivet av Pälle

3 kommentarer:

Krister sa...

Kul! (Eller "Like" som det heter.)

Tomas sa...

👏👍haha, bästa och roligaste inlägget på bra länge. Du kan än Pälle 😊

Jonas sa...

Snyggt Pälle- som vanligt