2009-01-26

Seedningslopp 1

Själv begav sig Rockrunner V under lördagen i bil till Grängesberg för ett seedningslopp inför huvudmålet (skidor) som är Vasaloppet. Det vore nog i överkant att först ladda upp med ett långpass med de övriga grabbarna och dagen efter köra ett seedningslopp över 42km, speciellt då man behöver att seeda upp sig. Sen är man ju livrädd för Lasse som springer som en gnu. Hur som helst så lyste snön med sin frånvaro tills strax efter Västerås där det plösligt blev vitt och väldigt halt. Framme i Grängesberg var det 15cm fuktig nysnö och snöfall som fortsatte hela natten, det skulle med andra ord bli jävligt svårvallat. Boendet (vandrarhem) var ingen höjdare, definitivt inget av den högre vandrarhems standarden.
Söndag morgon och ytterliggare 10cm nysnö och fuktigt, ½ minusgrad! Hängde på låset vid nummerlapps utdelningen vilket tog nästan 1 timma pga att en av arragörerna satt fast i en snödriva. Nu blev det helt plötsligt stressigt och inte f... blev det bättre när inget inget bet under skidorna. I ren panik åtgärd slängde jag på klister (vilken idiot). Fick kasta mig nerför branterna till starten som var på gofbanan. Banan över 42km var först en prolog på 3km (elljusspår) och sedan 3 x 13km på golfbanan.

Starten gick och nysnön fastnade duktigt under skidorna, härliga hugg och den första och enda backen (riktig backe) kom direkt, denna skulle också passeras 4 ggr. På toppen av backen fick jag stanna och slå bort den infrusna snön, totalt 4 ggr! Tanken slog mig att bryta direkt. Tyvärr passerades jag av alltför många mindre bra åkare direkt eftersom jag fick stå och hacka snö, men de var ju duktigare vallare än jag. Det skulle också visa sig att det var omöjligt att köra om då endast 1 spår var uppkört, det andra var det nysnö i och ingen ville flytta på sig. Första varvet gick alldeles för långsamt här tappade jag alldeles för mkt tid som inte gick att ta igen. Det vart hur som helst en bra genomkörare och en nyttig erfarenhet. Hade jag gjort som på testet kvällen innan kört endast på ruggat hade det nog gått 10min fortare. Segertiden låg på 1.43 och själv blev det ändå godkända 2.16.
Gällande skidor är det en j... materialsport! Var någonstans var mitt vallateam och personlig langningstation? Nä nu måste jag bli mer positiv, nu blir det Harsa Ski Maraton till helgen och fler minusgrader hoppas jag, då.......

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jonas häng inte LÄPP, som sagt bit ihop och ta det som en nyttig erfarenhet.
Tycker du gjorde grymt bra tid trotts dina sunkiga skidor. 33min efter segraren e inte dåligt om nu segrarna slapp stanna och fixa sina skidor och dessutom låg i det där fina spåret ;)

Men kom ihåg nu, ALDRIG klister vid nysnö =)

Pälle sa...

Bra jobbat på skidorna! Har en känsla av att du åker som värsta esset så det är bara att bryta ihop och ta nya tag. Kommer själv ihåg hur lack jag var på/under/efter öppet spår 2005 då det var snöfall hela resan mellan Sälen och Mora. Det fanns ett uppkört spår och bara massa bromsklossar framför. Trots att jag inte hens hade särskilt dåliga skidor den gången var det bittert. Det är det nog fan fortfarande när jag tänker efter :-)

Härligt att du är igång och skriver! Du har redan gått om Peter. Nu ligger du på rull i vindskydd och nosar bakdelen av Lasses skidor. I nästa uppförsbacke går du om och då ser du Tomas framför dig. Åt mig finns inget att göra. Luckan är för stor ;-)

Lycka till på Harsa Ski Marathon!