2014-01-17

VRV3 - ENGELBREKT ENGELBREKTSSON

Engelbrekt Engelbrektsson, troligen född på 1390-talet i Englikobenning (skrivs och uttalas idag Ingolsbenning) utanför Norberg, Västmanland, död 4 maj 1436 (mördad) på nuvarande Engelbrektsholmen i Stora Mellösa socken, Närke, var en svensk rikshövitsman (från 1435), bergsman och frälseman. Han var ledare för Engelbrektsupproret 1434 mot Erik av Pommern.

Den där texten är inklippt från WIKIPEDIA och kan tyckas trist, grå och äckligt präktig. Den hör liksom inte hemma här på rocksajten. Varför blir Engelbrekt Engelbrektsson veckans Rockrunner? Ja hur kommer det sig? Tycker ni det så har ni inte läst ordentligt! Det trettiofjärde ordet uppifrån och trettonde nedifrån är BERGSMAN. Japp det betyder ju att Engelbrekt Engelbrektsson är Sveriges första kända bergslöpare. Det är också världens andre upptäckte bergslöpare efter ÖTZI (som ju levde ca 3300 år f.Kr.). Är man topp två bland BERGSMÄN så är man ju en grymt gjuten Veckans Rockrunner!

Djupt grävande på World Wide Web har visat tecken på att Engelbrekt inte bara var en BERGSMAN. Han var tydligen också en Whiskydrickare av mått. Hans intresse för denna ädla dryck gick så pass långt att han byggde ett eget destilleri där han laborerade med olika smaker och styrkor.

Halvt obekräftade källor visar också på att det kan ha varit så att det var Engelbrekt Engelbrektsson som uppfann Whiskyn och att världens första Whiskysort egentligen heter ENGELBREKT. Ett förnamn bara sådär rätt upp och ner, genialsikt fan, han var smart också! Det ger självklart nomineringen en extra guldstjärna!

I så fall var det väldigt nedrigt av Skottarna att sno Whiskypatentet...


Sist men inte minst så snackar vi ENGELBREKT för att denna veckas jury anmält sig till ENGELBREKTSLOPPET med sex mils skidåkning i Norberg den 9 februari. Med Värmdöloppets 4 mil så blir det 10 mil på två helger. Satans mycket alltså!

Inga kommentarer: